Ga naar de inhoud

“So, I fell on the recording you made of my concerto, and I started listening as if in close-up. And in doing so, I heard your playing ‘under the surface’; and once again I was impressed by the nuances in expression, your subtle sense of timing, your engagement, musical will-force and tonal beauty. You seek in your play rather the natural than the spectacular, but a natural that you have explored in its depths, its fullness, and then … simply let go, without claiming it. « Je cherche à cacher l’art par l’art même », to paraphrase Rameau.” (Hendrik Bouman)

In 1974 begon Heiko met zijn hoofdvakstudie blokfluit aan het Utrechts Conservatorium bij Leo Meilink en Marion Verbruggen en sloot deze studie in 1981 af met het examen Uitvoerend Musicus.

In zijn familie gaat het verhaal dat Heiko veel eerder zong dan sprak. Tijdens zijn muziekstudie heeft het zingen hem intensief bezig gehouden. Hij zong destijds jaarlijks in het koor van de Nederlandse Bachvereniging de Mattheus Passion van Johann Sebastian Bach en was vaste koorzanger in de Capella Trajectina en de Nederlandse Cantorij.

De vele klankkleuren die zangers kunnen maken hebben hem geïnspireerd en volhardend laten zoeken naar de verschillende kleuren op de blokfluit. Zijn blokfluitspel getuigt van de liefde voor het zingen.

Als solist en orkestlid concerteert hij in vele landen van Europa, Amerika, Japan en Israël met ensembles en orkesten zoals de Nederlandse Bachvereniging, ‘The Amsterdam Baroque Orchestra’ o.l.v. Ton Koopman en ‘Les Talens Lyriques’ o.l.v. Christophe Rousset. Hij werkte tevens samen met Gustav Leonhardt, Philippe Herreweghe, Ketil Haugsand, Leo van Doeselaar, Hendrik Bouman, Jan Jansen, Jaap Zwart en vele anderen.

Hij werkte mee aan vele CD producties o.a. de opnames van de complete Bach cantates o.l.v. Ton Koopman. Samen met Zvi Meniker (klavecimbel) nam hij in 1995 zijn eerste solo CD op met werken van J.S. Bach, in 1997 een CD met Nederlandse werken uit de barok, in 2009 de blokfluitsonates van G.F. Händel en Hendrik Boumans blokfluitconcert en in 2011 de blokfluitsonates van G. Ph. Telemann met o.a. Mieneke van der Velden (viola da gamba) met wie hij sinds 1971 musiceert.

Uit vele delen van de wereld komen studenten naar het Utrechts Conservatorium, waar hij vanaf 1987 hoofdvak blokfluit en kamermuziek doceert, om bij hem te studeren. Tevens is hij een veelgevraagd docent voor cursussen en masterclasses, onder meer in Duitsland, Frankrijk, Portugal, Tsjechië, Estland, Japan en Israël.

Naast zijn werkzaamheden als speler en leraar houdt Heiko ter Schegget zich intensief bezig met de bouw van blokfluiten naar historische voorbeelden.

Op YouTube

Opnames

Contact

Telefoon: +31 6 27 59 8 007
Adres: Van der Leelaan 2, 3941RN Doorn
E-mail: info@heikoterschegget.nl

© 2021-2023 Heiko ter Schegget